PSD a promis că, imediat dupa investirea guvernului, va scuti pensiile mai mici de 2.000 de lei de impozitul pe venit si va elimina contributiile de sanatate pentru toti pensionarii.
Gradul de implementare:
Termen limita:
Primul termen: 1 ianuarie
Al doilea termen: “imediat dupa investirea guvernului”
Al doilea termen: 1 februarie 2017
- Liviu Dragnea, liderul PSD, a promis imediat dupa alegerile parlamentare ca primul set de masuri promise in campania electorala conform calendarului vor fi puse in aplicare imediat dupa investirea guvernului. Ulterior, liderul PSD a revenit asupra declaratiei si a dat un nou termen, 1 februarie 2017, motivand faptul ca inca nu a fost instalat noul Guvern si nu a fost votat nici proiectul de buget;
- Primele discutii despre buget vor avea loc in comisiile de specialitate luni 3 ianuarie si marti 4 ianuarie;
- PSD putea sa-i avanseze presedintelui Klaus Iohannis propunerea de desemnare a premierului in cadrul primei runde de consultari. Social-democratii au ales sa nu onoreze invitatia presedintelui si au impins acest moment pana dupa depunerea juramantului de catre Parlament.
- Prima propunere a PSD-ului pentru functia de premier a fost respinsa de presedintele Romaniei dupa 4 zile de analiza. A doua propunere a PSD-ului a fost Sorin Grindeanu, care a fost desemnat de presedintele Romaniei, vineri, 30 decembrie;
- Noul Guvern va fi instalat marti, 4 ianuarie, insa nu se stie configuratia bugetului pentru anul 2017;
- Luand in considerare toata aceasta suita de evenimente, am ales sa pastram numaratoarea inversa propunerilor care trebuiau sa fie puse in aplicare „imediat dupa investirea Guvernului. Daca de la 1 februarie 2017 aceste promisiuni vor fi puse in aplicare, atunci nu vom mai calcula intarzierea incepand cu ziua in care a fost votat noul Guvern.
Faza in care se afla proiectul legislativ:
- iniţiativa legislativă √
- examinarea şi avizarea proiectelor de lege sau propunerilor legislative în cadrul comisiilor permanente √
- includerea proiectului de lege sau a propunerii legislative pe ordinea de zi a Camerei competente să o dezbată √
- dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în cadrul Camerei competente √
- votarea proiectului de lege în plenul Camerei √
- semnarea legii de către preşedinţii Camerelor √
- modificarea Codului Fiscal √
- promulgarea legii de catre presedintele Klaus Iohannis pentru modificarea Codului Fiscal
Background
UPDATE Miercuri 5 ianuarie, Comisia de buget – finanţe a Camerei Deputatilor a decis scutirea pensionarilor de la plata contributiei asigurarilor sociale de sanatate si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei. Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi “pentru” şi 7 contra, raportul cu amendamente proiectul de lege de modificare a Codului fiscal initiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai multi parlamentari.
- Senatul a adoptat, marti, 6eptembrie 2016, o propunere legislativa care prevede ca si pensiile mai mari de 1.050 de lei brut vor fi scutite de plata impozitului pe venit de 16%.
- Proiectul a fost semnat de mai multi parlamentari PSD, ALDE, dar si de politicieni din fostul grup parlamentar UNPR.
- Potrivit actualei legislatii, pensiile se impoziteaza cu 16% in cazul celor care depasesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege, se elimina acest impozit, astfel incat nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa niciunei taxari, indiferent de cuantum.
- Legea a fost initiata de senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a propus-o ca o masura de ajutorare a batranilor.
- Institutul Național de Statistică publica în toamna lui 2016 faptul că raportul dintre numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor a ajuns de 9 la 10. Numărul salariaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor, dar efectul de egalizare a raportului salariaţi-pensionari nu se bazează pe creşterea numărului de angajaţi.
- Pensia medie a ajuns la 930 lei, reamintind că nivelul pensiilor a crescut în ultima perioadă. În anul 2014, pensia medie a fost de 844 lei, ceea ce înseamnă că în ultimii doi ani pensia a crescut cu aproximativ 9%.
- Este mult mai puţin decât salariile bugetare, care conform datelor de buget au crescut cu 26%, dar mai mult decât prevede legea pensiilor. Actul normativ impune ca punctul de pensie să crească cu jumătate din creşterea economică. Iar pensiile au crescut în perioada 2014-2015 mai mult decât nivelul produsului intern brut.
Argumente contra:
- PSD a garantat majorarea veniturilor din contribuţii cu 4,7 mld lei, dar aceasta în condiţiile eliminării CASS pentru toţi pensionarii, ceea ce pare fantezist de realizat
- Majorarea veniturilor din impozitul pe venit şi salarii cu 0,9 mld lei în condiţiile de reducere sau chiar anulare a impozitului pe venit pentru pensionari este greu de realizat, în condiţiile în care, aşa cum se precizează în programul PSD, “90% dintre pensionari nu vor mai plăti niciun tip de impozit sau contribuţii”
[…] vezi mai multe aici […]
[…] vezi mai multe aici […]