Partidul promite!

Reorganizare regionala, adica drept de decizie deplina localitatilor din Transilvania. Desfiintarea institutiei prefectului din judete, a birocratiei inutile

Una dintre promisiunile electorale facute de UDMR inainte de alegerile parlamentare din 2016 este aceea ca sustine  dreptul comunitatilor locale de a decide singure in toate problemele care le privesc in mod direct, fara sa li se impuna decizii de la Bucuresti.


Grad de implementare

0%100%

Termen limita

  • Neprecizat, presupunem ca este vorba despre un proiect care se va intinde pe parcursul intregului mandat parlamentar

Faza in care se afla proiectul legislativ

  • Dezbatere publica
  • initiativa legislativa
  • examinarea si avizarea proiectelor de lege sau propunerilor legislative în cadrul comisiilor permanente
  • includerea proiectului de lege sau a propunerii legislative pe ordinea de zi a Camerei competente sa o dezbata
  • dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în cadrul Camerei competente
  • votarea proiectului de lege în plenul Camerei
  • semnarea legii de catre preşedinţii Camerelor
  • promulgarea si publicarea legii

Background

Guvernul Romaniei condus de Dacian Ciolos a intentionat, anul trecut, sa lanseze o dezbatere publica pe tema regionalizarii. Raspunsul UDMR-ului la aceasta initiativa a fost avansarea propunerii de a formara 16 regiuni de dezvoltare economica. Infiintarea regiunilor de dezvoltare cu atributii administrative este neconstitutionala, in opinia UDMR.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, prezenta, joi, 14 septembrie 2014, proiectul Uniunii privind autonomia Tinutului Secuiesc (judetele Harghita, Covasna si Mures). Propunerea era ca regiunea sa fie condusaa de un Consiliu regional si de unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

EXTRAS DIN PROIECT

Presedintele, vicepresedinţii sunt alesi de Consiliul regional dintre membrii sai, cu un scrutin secret si majoritate absoluta. Compunerea Executivului regional trebuie sa fie conforma cu proportia comunităţilor naţionale reprezentate în Consiliul regional. Presedintele alege unul dintre vicepreşedinţi care il înlocuieste in caz de urgenta sau de impiedicare de exercitare a atributiilor sale. Presedintele regiunii este preşedintele Executivului regional si reprezinta regiunea. El particia la şedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea si conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional din Tinutul Secuiesc

 

 

Add comment

Follow Me