Partidul promite!

Noul Cod Fiscal: Modurile prin care PSD albește veniturile din surse care nu pot fi identificate și suma infimă pe care a recuperat-o ANAF în 2016

Modificările noului Cod Fiscal cuprind două prevederi cel puțin dubioase. PSD vrea să-i lase pe cei care au obținut venituri din surse care nu pot fi identificate să rămână cu 74% din sumă dacă au fost prinși de ANAF. Mai mult de-atât, PSD vrea să elimine impozitul pentru sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar primite ca moștenire sau donație.


Pe scurt:

1. ANAF-ul a strâns în 2016 doar 377.000 de euro prin programul lansat în 2011 care prevede aplicarea unui impozit de 16% sumelor obținuțe din venituri a căror sursă nu poate fi identificată.
2. Lunar, asta înseamnă 31.500 de euro, bani care, probabil, nu acoperă nici măcar salariile funcționarilor ANAF alocați acestui program
3. Prevederea articolului 117 din Codul Fiscal și programul în sine au fost introduse în anul 2011, atunci când România returna un împrumut de la FMI și încerca să facă rost de bani din orice sursă posibilă
4. Această prevedere este păstrată și în noile modificări ale Codului Fiscal pe care vrea să le aducă PSD-ul de la 1 ianuarie 2018.
5. PSD mai vrea, însă, să elimine impozitul pentru sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar primite ca moștenire sau donație
6. Cele două prevederi, coroborate, lasă impresia că un contribuabil poate să albească venituri a căror sursă nu poate fi identificată prin două oportunități: fie îi declară ca moștenire, fie achită un impozit de 16% după ce ii reciclează printr-o firmă
7. Mai mult de-atât, PSD vrea să elimine impozitul pe veniturile de până la 2000 de lei, la salariile medicilor și la veniturile obținute pe contracte de drepturi de autor și din PFA-uri. În celelalte cazuri, ce depășește 2000 de lei se va impozita cu 10%
8. Implementarea impozitului pe gospodărie, o altă modificare ce ar putea fi adusă Codului Fiscal, ar însemna că la  bugetul de stat nu s-ar mai colecta bani din impozitul pe venit în perioada 1 ianuarie 2018 – 25 mai 2019. Gaura ar fi de peste 29 de miliarde de lei!


 

Ce voiau să facă tehnocrații cu veniturile a căror sursă nu poate fi identificată

Una dintre marile surprize ale unui proiect de modificare a  Codului Fiscal din anul 2016 era legată de averile nejustificate. Se acorda o perioadă de grație până pe 31 martie 2017, ca acestea să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă ar fi fost depistate de Fisc, ar fi fost taxate cu 75%, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.

La articolul 117, definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, se preciează că orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 75% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Emiterea deciziei de impunere de către organul fiscal se efectuează în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură fiscală.”

 

PSD-ul le dă încă o șansă acestor contribuabili cu venituri dubioase

În proiectul PSD-ului de modificare a Codului Fiscal s-au strecurat o serie de prevederi care au drept scop „albirea” banilor obținuți din venituri a căror sursă nu poate fi identificată.

Două dintre articolele de bază ale noii filosofii de impozitare a venitului din Cod Fiscal sunt articolele 62 și 117. Primul se referă la eliminarea impozitului pentru sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar primite ca moștenire sau donație iar al doilea se referă la definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cum ar putea fi veniturile obținute din dobânzi sau din chirii.

Al doilea articol menționează că „orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.”

Ce înseamnă toate acestea? Simplu! PSD dă undă verde celor care au făcut bani în economia subterană să îi aducă în economia reală prin două modalități.

a. Fie îi transmit cu titlu de moștenire sau donație
b. Fie îi reciclează prin firmă în schimbul impozitării cu 16% a acestui așa-zis „venit”.

Cele două articole coroborate pot duce către o amnistie pentru cei care au obținut venituri atât prin căi licite cât și ilicite, dar care deschide o adevărată Cutie a Pandorei.

 

Cât a recuperat ANAF din veniturile făcute în baza unor surse care nu a putut fi identificate

În anul 2016, dintr-un număr de 312 de verificări fiscale prealabile, doar 21 au fost duse până la capăt. Pentru 15 situații s-au emis decizii de impunere iar în 6 cazuri s-a decis încetarea verificării. Din cele 15 decizii de impunere s-au stabilit obligații de plată de 11.3 milioane de lei însă ANAF a încasat prin plată voluntară numai 1.7 milioane de lei, cam cât un apartament mai scump în centrul Capitalei sau o vilă în Snagov. Este o  sumă absolut infimă și, oricum, cu 900.000 de lei mai mică față de cea încasată în anul 2015 în cadrul aceluiași program.

Ca să vă dați seama cât de eficace este acest program de recuperare a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată, în 2016, colectarea totală ANAF la veniturile bugetare a fost de 199,5 miliarde de lei. Practic, acest program este frecție la picior de lemn.

Pentru că PSD tot s-a angajat în campania electorală să îmbunătățească gradul de colectare al taxelor și impozitelor, poate nu ar fi o idee rea ca acest program efectiv să funcționeze. Așa s-ar găsi o rezolvare și pentru cazuri precum cel al medicului Narcis Copcă.

Add comment

Follow Me