Partidul promite!

Guvernul PSD anunta taxarea suplimentara a salariilor mari pentru a sustine cresterea pensiei minime

PSD a adoptat prin Ordonanta de Urgenta o modificare importantă a Codului Fiscal despre care nu a vorbit în campania electorală.

Concret, pentru a reduce deficitul rezultat de la 1 martie in urma cresterii pensiei minime de la 400 la 520 lei, a acordarii gratuitatii pe transport la CFR pentru toti studentii si dublarea burselor studentilor, premierul Grindeanu a anuntat taxarea suplimentara a salariilor mari. Cum se va face acest lucru? Prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute pentru care nu se percepea CAS.

Prin eliminarea plafonului bugetul va castiga 1.4 miliarde lei si 500 de milioane din CAS. Mai mult, bugetul castiga suplimentar 1 miliard de lei si prin majorarea, incepand cu 1 februarie, a salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei, masura care urmeaza sa fie adoptata in cursul sedintei de vineri.

Aceasta suma, spune Sorin Grindeanu, “ar acoperi 70% din costul generat de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie”.

La un calcul simplu in baza a ceea ce stim astazi, NUMAI modificarile care se vor face de la 1 februarie in Codul Fiscal vor aduce, la buget, o gaura de cel putin 7 miliarde de lei, fara sa luam in considerare si ceea ce va urma.

  • Eliminarea celor 102 taxe nefiscale – 1,6 miliarde lei
  • Cresterea salariilor din sanatate si educatie cu 15% – 2.9 miliarde lei
  • Cresterea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei – impactul acestei decizii va fi net pozitiv, adica se vor incasa mai multi bani decat se cheltuie cu aproape 70 de milioane de lei, dar intr-o a doua faza exista pericolul de a creste evaziunea fiscala prin plata salariului la negru
  • reducerea impozitului pe venit – 1,6 miliarde de lei este impactul bugetar imediat
  • reducerea CASS-ului – 960 milioane lei

Asadar, toate masurile luate pentru luna februarie aduc un minus la buget de 7 miliarde de lei. Aceasta inseamna aproape 1% din PIB-ul estimat de PSD (815 miliarde de euo). Guvernul Grindeanu porneste, deja, cu un deficit de 2.8%.

Descarca documentul legii de-aici si de-aici!

2 comments

Follow Me