Partidul promite!

Fondul pentru Investiții si Dezvoltare (FID) in viziunea ALDE

ALDE considera ca economia tarii noastre este blocata la nivel investitional si ca tara noastra este lipsita de proiecte ambitioase, de anvergura. Astfel, ALDE propune „Programul celor 100 de miliarde de euro” care ar trebui să crească potențialul și performanța economica.” ALDE nu a specificat in programul sau de guvernare data lansarii acestui Fond, insa PSD, partenerii de guvernare ai ALDE, si-a asumat ca acest Fond sa fie lansat la 1 iulie 2017.


Grad de implementare

0%100%

Background

In viziunea ALDE, Fondul pentru Investiții si Dezvoltare ar functiona in felul urmator. FID ar urma sa colecteze sume rezultate din privatizare si, pana in 2020, ALDE estimeaza ca FID ar putea sa aiba o capitalizare de 3-5 miliarde de euro.

Resursele FID sunt alcatuite din:

 • Sume rezultate din privatizare
 • Companiile cu capital majoritar de stat isi vor vinde participatiile pana la limita a 49 %,
  pastrandu-si pachetul majoritar.
 • Companiile listate vor utiliza, pentru tranzactionarea actiunilor, Bursa de Valori București
 • Pentru companiile in care statul are o pozitie minoritara se va evalua pozibilitatea vinderii, prin aceleasi proceduri, a pachetului minoritar
 • Dividende ale companiilor la care statul este actionar
 • Emisiuni de titluri de stat catre populatie, in acest scop

FID va fi, practic, un vehicul financiar ale carui investitii sa nu fie cuprinse in deficitul bugetar. Astfel:

 • Fondul va fi condus de un Consiliu de Administratie format din 9 membri, dintre care
  cinci selectati din mediul privat. Presedintele CA este selectat din cei patru membri desemnati de reprezentantii statului.
 • FID va avea, de regula, o participatie minoritara, de pana la 49%. FID nu intenționează să creeze un nou sector de stat, ci sa sustină initiativa privata.
 • Dividendele obtinute vor fi reinvestite. FID se poate retrage la un moment dat dintr-o companie sau alta, prin vânzarea actiunilor, si poate reorienta resursele spre activitati noi.


Riscuri

Pentru ca acest Fond Suveran să ia fiinta, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Bruxelles-ul nu este impotriva acestor practici dar, exista si reversul medaliei. In cazul in care aceste companii care participa in Fondul Suveran nu isi mai pot returna imprumuturile din diverse cauze, pot ajunge sa isi ceara intrarea în insolvenţă pentru a se proteja de creditori. In acest caz, Comisia Europeana poate sa ii impună Romaniei să consolideze la bugetul de stat rezultatele acestui Fond Suveran. Ce înseamnă acest lucru? Cresterea exponentiala a deficitului public,  peste limita de 3% impusa de Comisie.

1 comment

Follow Me