Partidul promite!

Ei au incurajat comportamentele speculative care au condus la explozia pretului la energie

Declaratiile panicarde ale guvernantilor au condus, in luna ianuarie, la o crestere record a pretului la energie, de 4 ori mai mare decat in decembrie 2016. Problema a fost speculata politic cu scopul de a starni un sentiment de panica in randul populatiei.

Decidenti politici si din varful administratiei statului au spus ca Romania nu are stocuri suficiente ca sa treaca de aceasta iarna iar populatia va avea de suportat o crestere exponentiala a pretului facturii la Energie.

De la o zi la alta, guvernantii n-au facut decat sa incurajeze (voit sau nu) comportamentele speculative. Cum? Pai niciun membru al Guvernului nu a avut o atitudine transanta fata de gasirea vinovatilor pentru aceasta situatie dar, totodata, au promovat in spatiul public o atitudine laxa fata de asumarea raspunderii, in general, si fata de raspunderea in cazul comiterii unui abuz in serviciu, in special vezi OUG nr. 13/2017, din cauza careia sute de mii de oameni au iesit in strada.

Asadar, cresterea pretului pe Bursa a început dupa declaratia din 12 ianuarie a ministrului Energiei, care a spus ca stocurile de carbune mai ajung doar pentru 4 zile.

Ce pot face autoritatile, insa, este desecretizarea contractelor de pe Bursa. ANRE este obligat, prin Legea Energiei, modificata in 2016 în Parlament, sa adopte un Ordin in acest sens, dar intarzie inexplicabil. Sau poate ca este explicabil, pentru ca, altfel, am afla cine sunt vinovatii pentru aceasta panica si, s-ar putea ca autoritatile sa descopere fapte penale, precum abuzul in serviciu!

Ancheta demarata de ANRE va fi, insa, finalizata peste o luna, cand, probabil, nu vom mai avea panica pe piata energetica.

Declaratiile contradictorii si alarmiste ale guvernantilor despre o iminenta criza energetic au aruncat piata in aer

Toma Petcu, ministrul Energiei a afirmat la inceputul anului, atunci cand tara noastra s-a confruntat cu ninsori si temperaturi geroase, ca Romania nu mai are stocuri de carbune si ca ne aflam intr-o situatie de criza energetica iminenta. In acest sens, Guvernul Grindeanu a publicat vineri, 13 ianuarie, in Monitorul Oficial, o Hotarare de Guvern prin care exporturile de energie pot fi blocate si care nu s-a aflat nici macar o secunda in dezbatere publica.

  • Pe 10 ianuarie, Toma Petcu afirma ca „stocul de carbune in mine este unul foarte bun” si ca Romania, desi era in perioada de temperaturi geroase, inregistra excedent de productie de energie electrica, surplusul fiind exportat
  • Pe 12 ianuarie, adica cu doar o zi inainte de a fi adoptat acel HG, Toma Petcu spunea ca situatia stocurilor este dezastruoasa. Dar, intr-un raport al Complexului Energetic Oltenia, se arata ca pe 12 ianuarie, stocurile erau de 816.000 tone, si nu de 357.000 tone, asa cum spunea ministrul in sedinta de Guvern

Astfel, Ministrul Energiei a bagat spaima in traderi care nu aveau incheiate contracte pe termen lung si, fiind si inceput de iarna, au preferat sa speculeze pe Piata Zilei Urmatoare. Ce este specific acestei piete este ca preturile fluctueaza oricat, in functie de cerere si de oferta. Iar OPCOM, in loc sa regleze piata, a preferat sa inchida ochii in fata comportamentelor speculative. Drept dovada, ANRE ancheteaza doua tranzactii speculative care ar fi incalcat legea!

Revenind, ministrul Energiei a fost sustinut in demersul sau alarmist si nefundamentat de Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Iulian Iancu este unul dintre membrii PSD care, in legislatura trecuta, in calitate de deputat, a votat in „Martea Neagra” pentru modificarea Codului Penal in sensul schimbarii definitiei conflictului de interese, pentru scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici si, implicit, acordarea de imunitate de facto pentru infractiunile de serviciu, inclusiv de coruptie, si pentru micsorarea termenului de prescriptie speciala. In plus, Iulian Iancu era urmarit penal de catre DNA sub aspectul savarsirii infracțiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Incercand sa explice cauza preturilor uriase din aceste zile, care au ajuns la peste 600 de lei pe Mwh, Iancu a declarat:

Aceste vârfuri s-au înregistrat pentru că noi nu am putut să valorificăm din timp stocurile  atât la gaze naturale, unde nu am realizat stocurile la nivelul potențialului zăcămintelor noastre și unii operatori chiar nu și-au realizat obligația și, cu toate acestea, nu a fost luată nicio măsură din partea celui care avea responsabilitate directă, adică Ministerul Energiei. Deci, nu a fost respectată Hotărârea de Guvern, nu au fost realizate stocuri

Interesanta este formularea „stocuri la nivelul potentialului zacamintelor”. Ce ar fi insemnat acest lucru? Sa ne apucam, cu totii, sa ne instalam hidrocentrale in casa si sa sapam dupa carbune!? Cum sa stochezi o cantitate de rezerva egala cu zacamintele?!

Cert este ca Romania a inregistrat in zilele de 15 si 23 ianuarie 2017 cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul Bursei de energie OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania. Spre exemplu, in perioada 30 ianuarie – 5 februarie, in timp ce media pretului la energie in tarile din Europa de Vest a fost de 50 de euro, in Romania acesta a urcat si pana la 125 de euro!

De ce ANRE nu a intervenit pentru plafonarea pretului la energie?

Pentru a lasa impresia ca Guvernul, mai ales in contextul protestelor din strada, are grija de populatie si, ca, de vina este, evident, greaua mostenire, in scena au intrat doua personaje: secretarul de stat al Ministerului Energiei si ministrul Economiei. Daca va intrebati unde este ministrul Toma Petcu, raspunsul oficial este acela ca este internat in spital de 4 zile. Neoficial, se ia in calcul inlocuirea lui.

Pe de-o parte, ministerul Energiei i-a cerut lui ANRE ca majorarile de pret sa nu se regaseasca in facturile consumatorilor finali. Pe de alta parte, ministrul Economiei Alexandru Petrescu spune ca perioada critica inca nu s-a terminat.

Impactul intotdeauna se regăseste in factura finala la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, in aceste momente de criză, să facem o retrospectivă cum am ajuns aici. Dacă, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz și Transelectrica, noi ne-am făcut foarte bine treaba și am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerență în această politică din vară, cu impact in iarnă, poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei  

Interventia Ministerului Energiei este tardiva si fara un rezultat concret, iar declaratiile ministrului Economiei nu au rolul decat de a prelungi situatia de panica de pe piata energetica. De ce? Este pentru prima data, probabil, in 25 de ani, cand ANRE nu a facut nicio interventie pentru a bloca cresterea preturilor. De ce? Simplu: piata functioneaza! Altfel, daca preturile pentru consumatorul final ar fi sarit in aer (ganditi-va si la contextul social si politic actual), in mod sigur ca s-ar fi facut presiuni uriase ca ANRE sa intervina plafonand preturile aplicand instrumentul veniturilor amanate.

Dar, atata timp cat ANRE nu a intervenit prin plafonarea pretului, aceasta inseamna ca impactul la consumatorul final nu este vazut ca fiind semnificativ. Pentru ca, in acest domeniu, exista, probabil, contracte pe termen lung, care nu sunt alterate de evolutia din prezent a pietei. Concret: cresterea semnificativa a preturilor nu se va reglecta la consumatorul final. Cei care vor fi afectati vor fi traderii si cei din piata libera. Iar solutia va fi ca intermediarii, in viitorul apropiat, sa absoarba preturile intr-un cos comun.

De ce nimeni din Ministerul Energiei nu vorbeste despre insolventa de la Transenergo?

Nicolae Havrilet, seful ANRE, afirma la finalul lunii trecute ca sunt cativa intermediari de energie electrica intrati, brusc, in insolventa, si care se pregatesc chiar de faliment. Acest lucru inseamna ca producatorii care au avut contracte cu acesti distribuitori ar putea sa ramana fara incasarea banilor datorati pe energia electrica furnizata!

Asadar, situaţia a aparut in contextul in care preturile la energie pe piata spot, care a ajuns din ce in ce mai folosita in ultimii ani, au ajuns la niveluri istorice, insa traderii sunt legati de clientii lor prin contracte cu preţuri mult mai mici, negociate in trecut.

Unul dintre cei mai mari distribuitori care au intrat in insolventa este Transenergo, care este al patrulea trader de Energie din Romania. Primele semne ca aceasta companie va avea probleme au aparut in mai 2016, atunci cand Transenergo se plasa in fruntea listei cu furnizorii de energie care nu si-au cumparat certificatele verzi! Asadar, este legitim sa ne intrebam daca a sunat „cineva” pentru Transenergo, pentru ca OPCOM ar fi trebuit sa prevada aceasta situatie dezastruoasa. Cine a permis trazactionarea unor volume consistente de energie in contextual de fata? Si care sunt pagubele reale ale insolventei Transenergo?

Cea mai pagubita companie din aceasta situatie este Electrica, pentru ca are de recuperat 36.3 milioane lei de la Transenergo. Prin intrarea in insolventa, este aproape imposibil de imaginat ca Electrica isi va recupera datoria. In plus, si Transelectrica avea de recuperat, anul trecut, o datorie de 5.3 milioane de lei de la Transenergo.

Iar falimentul Transenergo ar putea sa nu afecteze doar piata Romaniei, pentru ca tineti cont ca avem o piata cuplata cu mai multe tari din regiune.

Add comment

Follow Me