Partidul promite!

Document oficial: Ionut Mișa sfidează Comisia Europeană. Bruxelles spune că adoptarea mecanismului split TVA necesită o derogare, Mișa zice că nu

La finalul lunii august 2017, Guvernul a adoptat o OUG prin care a modificat Codul Fiscal. OUG-ul, având drept scop îmbunătățirea ratei de colectare a TVA-ului, îi obligă pe plătitorii de TVA să folosească conturi separate de TVA începând cu ianuarie 2018. Dar reprezentanții Comisiei Europene au confirmat că România nu poate adopta această măsură fără a avea o derogare de la mecanismul de aplicare al TVA-ului în Uniunea Europeană.

Ionuț Misa spune că cei de la Comisia Europeană sunt prost informați

O misiune a Comisiei Europene care a analizat cifrele și perspectivele economice ale României a redactat un document pe care l-a trimis Consiliului UE în baza Procedurii de Deviație Semnificativă, un prim pas înainte de a fi lansată procedura de deficit excesiv.

Misiunea a subliniat că un asemena mecanism, pentru a fi pus în practică, trebuie să primească o derogare de la Directiva TVA. Ministerul de Finanțe a spus că nu este nevoie de o derogare în acest sens și a afirmat că la Comisie nu au ajuns informații precise legate de această măsură.

Ce spune Directiva 2016/112/CE a Consiliului care reglementează TVA-ul

Realizarea obiectivului privind înființarea unei piețe interne presupune aplicarea în statele membre a legislației privind impozitele pe cifra de afaceri care sa nu denatureze condițiile concurenței sau să împiedice libera circulație a bunurilor și serviciilor. Prin urmare, este necesară realizarea acestei armonizări a legislației privind impozitele pe cifra de afaceri prin intermediul unui sistem privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), astfel încât să se elimine, pe cât posibil, factorii care pot denatura condițiile concurenței, atât la nivel național, cât și la nivel comunitar.

Un sistem privind TVA atinge cel mai înalt grad de simplitate și neutralitate atunci când taxa este percepută într-un mod cât mai general posibil și atunci când sfera sa de aplicare acoperă toate etapele producției și distribuției, precum și prestarea de servicii. Prin urmare, adoptarea unui sistem comun care să se aplice și comerțului cu amănuntul este în interesul pieței interne și al statelor membre.

Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă măsuri speciale de derogare de la dispozițiile prezentei directive, în scopul simplificării procedurii de colectare a TVA sau al prevenirii anumitor forme de evaziune fiscală sau de fraudă. Măsurile destinate simplificării procedurii de colectare a TVA nu pot influența, decât în mică măsură, valoarea globală a încasărilor din impozite ale statelor membre, colectate în stadiul consumului final.

Guvernul României trebuia să notifice Comisia

Un stat membru care dorește să introducă măsurile prevăzute la alineatul trimite o cerere Comisiei și îi furnizează acesteia toate datele necesare. În cazul în care Comisia consideră că nu dispune de toate informațiile necesare, aceasta contactează statul membru în cauză în termen de două luni de la primirea cererii și precizează informațiile suplimentare care sunt necesare.

Odată ce Comisia dispune de toate informațiile pe care le consider necesare pentru evaluarea cererii, aceasta informează, în consecință, statul membru solicitant în termen de o lună și transmite cererea, în limba de origine, celorlalte state membre.

În termen de trei luni de la transmiterea notificării, Comisia prezintă Consiliului fie o propunere corespunzătoare, fie, în cazul în care cererea privind derogarea ridică obiecții din partea sa, o comunicare în care sunt expuse obiecțiile sale.

În orice caz, procedura stabilită la alineatele (2) și (3) se încheie în termen de opt luni de la primirea cererii de către Comisie. În cazuri de urgență imperativă, astfel cum se prevede la articolul 199b alineatul (1), procedura prevăzută la alineatele (2) și (3) se încheie în termen de șase luni de la primirea cererii de către Comisie.

Cum ar funcționa Split TVA?

Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017, publicată ieri în Monitorul Oficial, reglementează plata defalcată a TVA – sistem cunoscut drept “split TVA”.

Esența procedurii se prezintă în următorul exemplu:

Societatea ABC SRL este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Aceasta vinde mărfuri clientului CLIENTUL SRL, persoană înregistrată în scopuri de TVA, la prețul de 1.000 lei + TVA 19% (190 lei), total factură 1.190 lei. Mărfurile au fost achiziționate de la furnizorul FURNIZORUL SRL, persoană înregistrată în scopuri de TVA la prețul de 800 lei + TVA 19% (152 lei), total factură 952 lei.

Toate aceste trei societăți își vor deschide un cont bancar exclusiv pentru plăți de TVA, iar decontările se vor face astfel:

  • societatea CLIENTUL SRL achită suma de 1.000 lei către societatea ABC SRL în contul uzual al acesteia;
  • societatea CLIENTUL SRL achită suma de 190 lei reprezentând TVA, în contul de TVA deschis al societății ABC SRL;
  • societatea ABC SRL achită suma de 800 lei către societatea FURNIZORUL SRL în contul uzual al acesteia, din alt cont decât cel de TVA;
  • societatea ABC SRL achită suma de 152 lei reprezentând TVA în contul de TVA deschis al societății FURNIZORUL SRL. Această plată poate fi făcută atât din contul său de TVA, cât și din contul curent. Observăm că dacă se achită suma de către societatea ABC SRL din contul de TVA al acesteia către contul de TVA al societății furnizoare, soldul contului său de TVA va fi suma de 190 lei – 152 lei = 38 lei, adică exact TVA de plată către buget.

Societatea ABC SRL poate să achite TVA de plată către buget atât din contul său de TVA, cât și din alte conturi bancare, această ultimă ipoteză de lucru este puțin probabilă întrucât utilizarea banilor din contul de TVA este restricționată.

Guvernul a făcut declarativ un pas înapoi, OUG-ul nu a fost modificat

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat vineri, 13 octombrie, că ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA va fi modificată în Parlament.

”Nu va mai fi obligatorie pentru toată lumea (split TVA – n. red.), ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvenţă, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două – trei – patru întârzieri la TVA. De asemenea, va fi şi un sistem de premiere, încercăm să-l fixăm şi va fi anunţat în momentul depunerii amendamentelor”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.

Şeful Guvernului a spus că Ministerul de Finanţe a început ”să nuanţeze” ordonanţa privind split TVA, adoptată la finalul lunii august şi intrată în vigoare la 1 octombrie, în urma discuţiilor cu patronatele.

Mihai Tudose a mai spus că amendamentele la legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA vor fi depuse la Senat, unde se află în prezent în dezbatere actul normativ.

Ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA a fost retrimisă marţi de către plenul Senatului la Comisia de buget, care are termen o săptămână să vină cu un nou raport.

Actul normativ a fost retrimis comisiei la propunerea liderului de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae.

El a cerut membrilor Comisiei de buget ca în următoarea săptămână să discute cu Ministerul Finanţelor Publice.

Vreau să vă menţionez că având în vedere discuţiile la nivelul grupurilor de lucru din interiorul Ministerului de Finanţe, care sunt cele mai largi grupuri de lucru existente de la înfiinţarea ANAF şi a Ministerului de Finanţe, discuţiile avute cu mediul economic, mediul de business, întâlnirile cu sindicatele şi patronatele, precum şi discuţiile din Comisiile de Dialog Social, se are în vedere aplicarea opţională a split TVA pentru toţi agenţii economici, mai puţin a celor aflaţi în procedura de insolvenţă, conform prevederilor Legii 85/2014, şi pentru agenţii economici care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp”, a spus Ionuţ Mişa.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaţilor.

În 26 septembrie, senatorii din comisia de buget-finanţe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminată, fiind înlocuită cu un avertisment, cu argumentul complexităţii sistemului şi al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finanţe.

La acest moment, plata defalcată a TVA a intrat în vigoare de la 1 octombrie, opţională pentru firme şi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenţionează că aceasta va bloca economia.

 

 

Add comment

Follow Me