Partidul promite!

Poate Parlamentul sa tranteasca Ordonanta de Urgenta care abroga OUG 13/2017 si sa modifice Codul Penal, schimband prevederile abuzului in serviciu?

Dupa proteste masive de strada, Guvernul Romaniei a abrogat Ordonanta numarul 13/2017 publicand in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta numarul 14/2017. Puteti sa gasiti grupate toate modificarile intr-un document Google pe care il puteti gasi dand click aici!

 

Ce se poate intampla, in continuare? Scenariul cuprinde multi de “daca” insa, daca ne uitam la succesiunea ultimelor evenimente, orice este posibil. Important este verdictul CCR cu privire la exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de CSM si de Avocatul Poporului pe care multa lume se asteapta sa le dea inainte de data de 10 februarie. Asadar:

 

  1. La Secretariatul General al Guvernului a fost depus un proiect de lege care cuprinde modificarile din OUG 13, mentinandu-se  prevederea ca abuzul in serviciu este recunoscut atunci cand se dovedeste ca fapta sa fie savarsita cu intentie calificata. SGG a anuntat, insa, printr-un comunicat de presa, ca proiectul de lege nu este asumat de Guvern, insa nu a precizat daca l-a inregistrat. Mai multe detalii, aici. Un proiect de lege a aparut si pe site-ul Ministerului de Justitie.
  2. Articolul 25 alin 5 din Codul de Procedura Penala a respectat solicitarea impusă de CCR prin decizia 586/2016 in OUG 13/2017 aparuta marti noaptea, dar nu mai respecta aceasta cerinta in OUG 14/2017, care abroga prevederile OUG 13/2017. Practic, OUG 14 este partial neconstitutionala, fapt speculat de ministrul Justitiei Florin Iordache care a anuntat, in aceasta dimineata, urmatoarele:In spatiul public, prin faptul ca aceasta lege nu exista astazi, sunt foarte multe prevederi neconstitutionale. Eu am afirmat tot timpul si-mi asum ca era necesara o ordonanta care sa puna in concordanta deciziile de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale. In legea pe care eu o voi propune astazi spre dezbatere publica amintesc ca sunt si alte patru prevederi neconstitutionale
  3. OUG14/2017 care abroga OUG13/2017 trebuie sa intre in procedura parlamentara. Asta inseamna ca trebuie votata de Parlament!
    In Legea 24/2000 privind Normele de Tehnica Legislativa pentru Elaborarea Actelor Normative este specificat la art. 64 al. 3 urmatorul lucru:Abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior sa se repuna in vigoare actul normativ initial. Fac exceptie prevederile din ordonantele Guvernului care au prevazut norme de abrogare si au fost respinse prin lege de catre Parlament.

    Daca OUG14 este respinsa de Parlament, practic, intra in vigoare OUG 13, dar, atentie!!!, numai atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial. Publicand in Monitorul Oficial OUG14 nu s-au anulat, insa, sesizarile CSM-ului si Avocatului Poporului care au contestat la Curtea Constitutionala OUG 13 privind conflictul intre institutii. Asta inseamna ca este foarte important ca CCR sa judece exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de CSM si de Avocatul Poporului pana pe 10 februarie.Daca ele vor fi respinse de CCR, atunci, Parlamentul va avea, practic, cale libera pentru respingerea OUG14 printr-o lege. In acest caz, ar mai fi doua cai de atac. Presedintele Romaniei retrimite legea in Parlament, dar poate face acest lucru o singura data, iar Parlamentul poate sa o treaca sub aceeasi forma. In acel moment, Presedintele poate sa atace legea la CCR.

     

  4. O lege care respinge o ordonanta care prevede norme de abrogare poate fi atacata la CCR, chiar si de Presedintele Romaniei. Daca Parlamentul respinge OUG 14 printr-o lege dupa data de 10 februarie, iar CCR confirma ca este constitutionala acea lege a Parlamentului, atunci OUG13 poate sa intre in vigoare atunci cand aceasta lege data de Parlament este publicata in Monitorul Oficial.

 

Tot acest scenariu si posibil parcurs legislativ nu isi mai are sensul daca CCR admite exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de CSM si de Avocatul Poporului inainte de publicarea in Monitorul Oficial a legii care respinge OUG 14 care abroga OUG13. 

 

Add comment

Follow Me