Partidul promite!

Cum a ajuns presa in raportul MCV: atacuri la adresa justitiei si fake news. Cazul Romania TV

In lunile premergatoare aderarii Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana, institutiile de la Bruxelles au remarcat ca ambele state mai aveau de implementat o serie de reforme esentiale in domeniul judiciar, pentru a combate fenomenul coruptiei.

Comisia Europeana considera ca aceste slabiciuni ar fi putut impiedica aplicarea efectiva a legislatiei, a politicilor si a programelor UE. Pentru ca procesul de aderare la UE a celor doua tari sa nu fie amanat cu un an de zile, Comisia Europeana le-a impus celor doua tari sa accepte monitorizarea progreselor inregistrate dupa implementarea reformelor prin instituirea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Saptamana trecuta, la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, Comisia Europeana a intocmit un raport elaborat in cadrul MCV, in care a analizat masurile intreprinse de Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, realizarile intreprinse dar si provocarile care, inca, nu au fost depasite.

Analiza retrospectiva a celor 10 ani de la instituirea MCV-ului arata ca, in ciuda unor perioade in care reformele si-au incetinit ritmul si au fost puse sub semnul intrebarii, Romania a inregistrat progrese majore in directia indeplinirii obiectivelor de referinta ale MCV.

Printre numeroasele amenintari la adresa independentei sistemului de justitie din tara noastra sunt atacurile din presa la adresa magistratilor.

Extras din raportul tehnic al MCV

În anul 2016 s-a constatat o creștere a atacurilor la adresa magistraților și a instituțiilor judiciare, în special la adresa DNA-ului. S-a distins și un tipar: acuzațiile au fost lansate prin dezbateri publice în social media, la televizor și chiar pe pagini oficiale ale instituțiilor de stat, acuzații care au fost, apoi, preluate și multiplicate de alte instituții de presă. Foarte multe acuzații au fost formulate de înalți demnitari și personalități publice (fostul președinte al statului, președintele Senatului, deputați, senatori), care au conferit greutate acuzațiilor. Acest lucru a contribuit la subminarea încrederii publicului în sistemul judiciar. Acuzațiile s-au referit inclusiv la faptul că DNA a acționat abuziv, la comandă politică și încălcând legea. Un exemplu de astfel de atac a fost acuza adusă la adresa procurorului general al DNA, care și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, în ciuda faptului că o acuzație similară fusese, deja, respinsa, de un comitet specializat în anul 2012.

Proiectele de ordonanță de urgență privind amnistia mascată și grațierea au fost amintite în raportul MCV. Dorința Executivului de a trece rapid, fără dezbatere publică, asemenea măsuri, a scos lumea in strada si a atras reactii negative de la presedintele Romaniei, societate civila, magistrati si sindicate, pana la ambasadori si Comisia Europeana.

Statul de drept si stirile. Cazul Romania Tv

Weekendul trecut, peste 50.000 de oameni au iesit in strada in Bucuresti si alti peste 40.000 in celelalte mari orase ale tarii pentru a scanda impotriva acestor acte normative si a initiatorilor lor. A fost a doua serie de proteste dupa cele din 22 ianuarie.

Modul in care au fost, insa, reflectate in media, protestele din 22 ianuarie, a starnit furia cetatenilor, care au initiat pe retelele sociale o campanie inedita, prin a forta companiile de publicitate sa nu mai cumpere spatii de reclama la televiziunile care prezinta stiri false.

Un caz analizat pe Facebook a fost cel al postului Romania TV, monitorizat de Claudia Crisan in grupul Geeks for Democracy, un grup de actiune civica pornit de Catalin Tenita si Cosmin Pojoranu. Monitorizarea a avut loc in ziua de 29 ianuarie, incepand cu ora 17:00 pana la ora 21:50, adica intervalul orar in care au avut loc protestele din tara.

Primul slot de publicitate:

  • Ford Kuga, Netbet.ro, Dicarbocalm, Essentiale Forte / Sanofi, Ibalgin Junior, Mucosolvan Max, Unibet, Antinevralgic Sinus, Theraflu extra, Voltaren forte / GSK, Coldrex Max / Omega Pharma, Pantene, Lenor, Elisse curatatorie, Hepatoprotect /Biofarm, Speed taxi, winmasters.ro, Editura Orizonturi, Omo / Unilever, Delikat /Unilever.

“Acesta nu este un protest pasnic”
“Intoleranta fascisoida pe care o vedem intre protestatari”
“100.000 (de protestatari) nu inseamna mai nimic”


Slot publicitate 2 (~18.40):

  • Farmaciile Catena, Penny market, Ibalgin Junior, Alevia, Essentiale Forte, Tensoval, Antinevralgic / Sanofi, Altex + Whirlpool, Fox (salam), Antinevralgic Sinus, Winmasters, Ford Kuga, Domestos, Neumarkt, Unibet, Korill, Netbet, Theraflu extra, Negro Gastronatura, Sensodyne, Winmasters, Delikat

Slot publicitate 3 (~19.50):

  • Matache Macelaru / Cris Team, Novocalmin, Prostamol, Fox, Ford Kuga, Netbet, Eubiotic, Penny Market, Antinevralgic Sinus, Winmasters, Sanitol, Cymbio, Essentiale forte, S-line sistem, Mucocontrol, Parasinus, Sensodyne, Mucosolvan Max, Speed taxi, Universul Cartii, Netbet, Winmasters, Cymbio, Ford Kuga

Slot 4: Matache Macelaru


Slot publicitate 5 (~20.51):

  • Matache Macelaru, Betano, Sanitol, AntinevralgicP, Hervis, Eubiotic, Ford Kuga, Netbet.ro, Winmasters, Mercedez Benz / Auto-schunn, Fox, Ibalgin Junior, Essentiale Forte, Cymbio, Parasinus, Theraflu extra, Sensodyne, Universul Cartii, Antinevralgic sinus, Mercedez Benz / Auto Schunn, Nemoexpress, Winmasters

Slot publicitate 6 (~21.51)

  • Matache Macelaru, Suavinex, Anghirol, Triferment, Fox, Bixtonim, Nervocalmin, Vivacredit, Ibalgin Junior, Netbet.ro, Hervis, Malta travel, Winmasters, Metro, Prostamol, Essentiale Forte, Scandia Sibiu, Malta Travel, Credius, Cymbio, Sanytol, Antinevralgic sinus, Mucosolvan Max, Theraflu extra, Nergo Gastro Natura, Winmasters, Nemoexpress, Sensodyne

Cu toate ca au fost prezentate pe burtiera cu titlul “Imediat”, nici dupa 3 ore nu au fost prezentate “documentele manipularii johanniste” sau modul cum “pregateste PNL racolarea in strada”.

 

 

 

 

Add comment

Follow Me