Partidul promite!

Comisia Europeană, document oficial: Guvernul PSD-ALDE vrea să acopere deficitul bugetar cu bani de la Pilonul 2 de pensii

Modificarea reformei pensiilor adoptată în anul 2008 este pe masa Guvernului. Atunci s-a introdus Pilonul 2. Autoritățile iau în considerare reducerea transferului contribuțiilor sociale de la Pilonul 2 care, în baza regulilor ESA (Sistemul Contabil European), este considerat în afara atribuțiilor guvernului. Aceste transferuri înseamnă 0.8% din PIB. O asemenea măsură va contribui la scăderea deficitului bugetar pe termen scurt. Pe termen lung, câștigul fiscal se va disipa iar pensiile de la Pilonul 2 vor acoperi, practic, obligația de a achita pensiile bătrânilor de astăzi.

O asemenea modificare va avea un impact negativ asupra viabilității sistemului de pensii și asupra dezvoltării pieței de capital. Misiunea a avertizat asupra acestor schimbări profunde ale sistemului de pensii fără a fi susținute de o analiză coerentă și solidă.

Cum funcţionează la noi toată schema cu sistemul de pensii? Avem aşa:

Pe scurt…

  • Pilonul 1

Aici sunt banii cu care tu contribui la sistemul de pensii public şi care funcţionează pe principiul solidarităţii. Adică banii tăi care ţi se reţin atăzi din salariul brut întreţin pensia bunicului tău sau a vecinului pensionar de pe scară. Este sistemul „pay as you go”. Aici nu ai un cont al tău în care ţi se virează banii, statul nu urmăreşte să maximizeze economiile tale, însă îi ajută pe cei care sunt astăzi în vârstă dându-le pensia.

  • Pilonul 2

În 2008, statul român a decis ca din contribuţia ta la sistemul public de pensii să fie oprit un procent care să fie vărsat în această găleată care este administrată de fonduri de pensii private. E ca şi când ai face economii, doar că nu te poţi atinge de ele până la bătrâneţe. Însă poţi urmări în fiecare moment câţi bani ai în cont, că sunt pe persoană fizică. Contribuţia este obligatorie pentru cei cu vârsta până în 35 de ani şi opţional pentru cei care au între 35 şi 45 de ani.

Iniţial, acest procent a fost de 2%, astăzi este de 5.1% dar trebuia să fi crescut din anul 2016 la 6%. Niciuna dintre ultimele 3 sau 4 guvernări, câte or fi fost, nu a dorit să îl majoreze. Asta înseamnă că tu ai finanţat fără voia ta cu 0.9% sistemul public de pensii. Adică, cu banii tăi, ultimele guverne au mărit pensiile bătrânilor şi nu ca să le asigure lor bunăstare, ci ca să le cumpere bunăvoinţa pentru… Pentru??? Pentru voturi, exact! De ce zic asta? Pentru că între decembrie 2014 şi 2016 am avut alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi generale. Acest 5% a fost îngheţat din anul, aţi ghicit, 2015!

De ce ar fi mai bine ca procentul banilor distribuiţi la Pilonul 2 să crească? Păi, nu spun asta pentru că m-a pus Soroş să scriu, doamna Olguţa, ci pentru că, aici, banii sunt la vedere. Intru în contul meu, ma loghez şi văd în timp real câţi bani am acumulat. În plus, e un dublu control, exercitat atât de stat cât şi de privaţi. Nu este ceva perfect, dar e mult mai bun decât ce oferiţi voi, la stat. În plus, prin faptul că nici tehnocraţii şi nici guvernul PSD-ALDE nu a mărit cu 1% aşa cum era normal contribuţia la Pilonul 2 înseamnă o posibilă diminuare a pensiei private cam cu 15%!

  • Pilonul 3

Aici e vorba de pensiile private facultative. Oricine poate să contribuie cu până 15% din veniturile brute lunare, dar numai după ce ai 90 de contribuţii lunare la CAS.

De ce sistemul public de pensii este falimentar?

Dintr-o groază de motive. Dacă priviţi datele demografice, prin anul 2040 se pare că un angajat va trebui să susţină două pensii şi jumătate. În prezent, raportul este invers: 2 angajaţi contribuie la pensia unui bătrân. Anul 2040 este o bornă importantă, pentru că, atunci, se vor apropia cu paşi rapizi de pensie cei care au început să contribuie la Pilonul 2 chiar din 2008, adică de la început.

Şi încă o chestiune. Degeaba se împăunează guvernul României că rata şomajului a scăzut la niveluri istorice. Doamna Olguţa, haideţi, doamnă, explicaţi-le oamenilor că aici sunt cuprinşi efectiv cei care încasează ajutorul de şomaj.

De ani buni, rata de ocupare forţei de muncă gravitează în jurul valorii de 60%. Mai exact, în anul 2016, conform INSSE, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 61,6%, în creştere faţă de anul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Dar ţinta naţională este de 70% şi este stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

De fapt, asta contează să privim. Un procent uriaş din populaţia activă nu contribuie la sistemul public de pensii! Unii lucrează la negru, unii nu lucrează deloc, alţii emigrează, naiba ştie! O spune şi Comisia Europeană în toate rapoartele de ţară, de m-am plictisit citindu-le.

Cu asta trebuia să se ocupe un minister responsabil al Muncii, să atragă cât mai mulţi contributori la sistemul public de pensii! Nu să aloce atâta timp şi vorbe sterile unei legi a Salarizării Unitare care, pe bune, niciodată nu va fi pusă în practică! De unde bani, dacă în ţara asta nu se construiesc autostrăzi ci doar se mută banii dintr-un buzunar în altul?

Unde investesc fondurile private banii tăi de la Pilonul 2? 

O să dau o veste tristă: nu la Soroş! Ci în titluri de stat! Aproximativ 65% din banii de pensii strânşi la Pilonul 2 sunt investiţi în titlurile de stat ale României. Adică, cu banii noştri de pensii private, statul român îşi refinanţează indirect datoriile şi menţine echilibrul deficitului bugetar. Poţi vedea aici procentul la fiecare fond de pensii din cele şapte acreditare care să administreze Pilonul 2.

Dar ce poate să facă PSD cu banii tăi, de la Pilonul 2 de pensii?

O şmecherie poate să facă: să treacă administrarea Pilonului 2 de la privat la stat. Pentru că, nu-i aşa, în urma analizei ASF se poate cu uşurinţă concluziona că privaţii nu şi-au făcut treaba. Şi de ce să lăsăm Pilonul 2 pe mâna lui Soroş (chiar dacă am demonstrat că nu la el se duc banii, dar ce conteaza?!) când poate să fie administrat de falimentarul stat român?

Tu vei avea aceleaşi drepturi, numai că Pilonul 2 va funcţiona la fel ca Pilonul 1. Banii nu vor fi multiplicaţi, nimeni nu va urmări randamentul lor, ei vor exista doar ca să mai acopere alte pomeni şi derapaje bugetare.

Evident, o să ţi se scoată ochii cu faptul că nu ai strâns mai nimic în contul tău de la Pilonul 2, aşa că mai bine îi dai în administrarea statului, neglijându-se, însă, că banii strânşi aici înseamnă, de fapt, o investiţie pe termen lung. Dacă nu crezi în ea, e problema ta şi mai bine îi dai de pe-acum tu, singur singurel, banii Olguţei. O să ştie ea ce să facă cu ei.

Add comment

Follow Me