Partidul promite!

Cinci lucruri ciudate dupa ce am citit proiectul de buget al guvernului Grindeanu

Proiectul de buget al guvernului Grindeanu publicat pe site-ul Ministerului de Finante trezeste cateva intrebari.

1. Guvernul estimeaza ca va colecta din TVA 54 de miliarde de lei, cu 3.6 miliarde de lei mai mult decat in 2016. Acest lucru nu se poate intampla decat daca autoritatile statului vor creste gradul de colectare a TVA-ului, un slogan prafuit, folosit de fiecare data de toate partidele care au ajuns la putere. Altfel, este greu de crezut ca acest lucru se va intampla in conditiile in care, de la inceputul anului, TVA a scazut de la 20% la 19% iar, din luna martie, ar trebui sa se elimine TVA-ul la materiile prime din agricultura, la vanzarea locuintelor si la publicitate. Impactul bugetar modificarilor de TVA este de 1.8 miliarde de lei!

2. In proiectul de buget se estimeaza o crestere a veniturilor statului mai mari cu 14% fata de 2016, adica 254.7 miliarde de lei. Ar fi cea mai mare crestere anuala din ultimii 10 ani. Bugetul de venituri din campania electorala a partidului era estimat la 253 de miliarde de lei pentru 2017.

3. Din contributiile de asigurari sociale, guvernul PSD-ALDE estimeaza ca va aduna 69.7 miliarde de lei, cu 8.5 miliarde de lei mai mult decat in 2016. De unde va face rost Guvernul de inca 7 miliarde de lei daca prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CAS nu strange decat 1.5 miliarde de lei?

4. Guvernul Grindeanu a estimat ca, din fonduri europene, va obtine 22.3 miliarde de lei. Asta inseamna o medie de 1.85 de miliarde de lei pe luna. Dar, in 2016, media veniturilor din fondurile europene a fost de 500 de milioane de lei pe luna!

5. Cum va reusi PSD sa obtina o crestere a banilor colectati din impozitul pe venit (de la 28.2 miliarde lei la 30.1 miliarde lei) in conditiile eliminarii impozitului pe venit la pensii, la dividende si reducerii sale la microintreprinderi?

Add comment

Follow Me