Partidul promite!

Calculul care demonstrează că va scădea contribuția la Pilonul 2 chiar dacă va crește salariul brut

Guvernul coaliției PSD-ALDE susține că, în ciuda faptului că se va reduce contribuția la Pilonul 2 de la 5.1% la 3.7% impactul va rămâne la fel. Explicația este următoarea. Contribuțiile sociale se mută toate în sarcina angajatului de la 16.5% la 35% și atunci crește salariul brut. Dacă s-ar păstra 5.1% contrbuție la Pilonul 2 atunci ar fi prea mulți bani deoarece baza de raportare este mai mare. Deci, contribuția la Pilonul 2 ar trebui să scadă din acest nou salariu brut care este mai mare.

Fondurile care participă la Pilonul 2 de pensii aveau în luna septembrie active de 38.16 miliarde de lei, 7 milioane de contributori cu un câștig net în medie de peste 1000 de euro de persoană. Contribuția la Pilonul 2 a fost înghețață de ultimele guvernări la 5.1%, deși trebuia să urce de mai multă vreme la 6%. Oricum e ca şi când Guvernul ar tăia aproape 15% din pensia finală a românilor care contribuie şi care vor ajunge la vârsta pensionarii după anul 2045.

În situația de față, după trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, această contribuție oricum va scade, pentru că noul procent aferent Pilonului 2 calculat la salariul brut este mai mic decât ar fi trebuit. Dacă te apuci și pui pe hârtie, socoteala nu prea iese…

Nu este vorba de o reducere. Vorbim despre un procent de 5.1% care a devenit 3.7% din cauza faptului că salariile pe brut cresc cu 20% dar în sumă nominală suma de 7 miliarde cât am virat anul acesta spre Pilonul 2 va fi virată și anul viitor. Nu este nicio scădere la Pilonul 2 de pensii.” — Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Haideți să facem un calcul.

 • În prezent, la un salariu mediu brut de 3131 de lei (este salariul mediu brut pe țară), contribuția lunară la CAS este de 10.5%, adică 329 de lei din care pensia privată obligatorie, adică Pilonul 2, este de 165 de lei, adică 5.1%
 • În prezent, la un salariu mediu brut de 3131 de lei, contribuțiile la CAS, șomaj și CASS reținute de angajator din contul angajatului însemnă 517 lei iar reținerile operate angajatorului sunt de 674 de lei
 • Atunci când contribuțiile sociale vor fi trecute la angajat, acestea vor ajunge la 35%, iar salariul brut va crește cu 510 lei, adică va fi de 3640 de lei.
 • Din anul 2018, conform noilor prevederi din Codul Fiscal, contribuția la Pilonul 2 calculată din salariul brut, fiind de 3.75%, înseamnă că va fi de 136.5 lei, adică va scădea cu 28.5 lei față de cât este în prezent, ceea ce înseamnă o scădere procentuală de 17%.
 • Pentru cineva care ar mai avea de contribuit la Pilonul 2 timp de 20 de ani asta înseamnă că va pierde aproximativ 6900 de lei.

De ce este important Pilonul 2? Păi, cei care se vor pensiona după anul 2045, este bine să stie din Pilonul I vor avea o pensie de circa 30% din venitul salarial. Pilonul II ar trebui să le mai asigure încă aproximativ 15% din venitul anterior pensionării.

 

1 comment

 • Concluziile sunt corecte: pilonul 2 e afectat cu circa 15%. Totusi sa nu facem greseli ca analfabetei tupeista de All Guta.
  S-au strecurat niste greseli de calcul: actual contributia la pilonul II este 160 lei (5.1% din brut, nu jumatate din CAS angajat).
  Nu inteleg nici din de unde a reiesit brutul de 3640, pentru a pastra valoarea brutului e nevoie de 3754. Rezulta o contributie la pilonul II de 141 lei.
  Deci, intradevar contributiile la pilonul II scad cu 19 lei din 160 (adica cu 12%). Cum cresterile sunt exponetiale, efectele vor fi dramatice la suma acumulata peste 30 ani.

Follow Me