Partidul promite!

Argumentele adoptarii bazei de calcul la 5 salarii medii brute pe economie

Masura eliminarii celor 5 salarii medii brute in calculul aplicarii CAS si CASS la salariile mari a starnit rumoare pentru ca decizia a rasarit de nicaieri, nefiind prevazuta in promisiunile electorale enuntate de PSD inainte de alegerile parlamentare.

Raportandu-ne la retorica din campanie, aceasta decizie, insa, nu o sa le afecteze cu nimic pe multinationale. Pentru ca masura sa fi avut efect inainte, atunci media salariilor brute luate in calcul la aplicarea CAS si CASS trebuia sa fie mai mare de 5. Deci, baza dee calcul era teoretic plafonata, practic, nici nu conta.

Ce-i drept, nu este prima oara cand guvernantii Romaniei elimina acest sistem de calcul si impun la calculul CAS si CASS venitul mediu brut lunar. Legea nr. 250 din 19 iulie 2007 privind sistemul public de pensii a modificat Legea nr. 19 / 2000, impunand, pentru prima data dupa multi ani, ca baza de calcul prevazuta sa nu mai fie cele cinci salarii medii brute lunare ci sa fie venitul brut realizat lunar. Masura a fost adoptata in timpul guvernului Tariceanu (n.r. acesta este, acum, presedintele Camerei Senatului si liderul ALDE, partenerul de guvernare al PSD). Ministrul de Finante de la acea vreme era Varujan Vosganian, astazi, membru de marca al ALDE.

De la 1 ianuarie 2011, baza de calcul a contributiei individuale la CAS a fost din nou modificata de Guvernul condus la acea vreme de Emil Boc, care a plafonat din nou la 5 salarii medii brute pe economie baza de calcul. Acest lucru a fost prevazut in Legea 263/2010.

Argumentele care au stat, atunci, la baza adoptarii bazei de calcul la 5 salarii medii brute pe economie

  1. Cei care aveau salarii mari foloseau microintreprinderile ca o forma mascata de a-si incasa salariile, ocolind plata CAS si CASS la venitul brut realizat lunar
  2. Cu toate ca sistemul de asigurari si de pensii functioneaza pe principiul solidaritatii, era foarte clar ca, de la un punct incolo, plata serviciilor medicale prin retinerea CASS era mult mai scumpa pentru cei care aveau salarii mari
  3. Predictibilitatea sumelor care ar fi urmat sa fie incasate la bugetul de stat

Add comment

Follow Me