Partidul promite!

Alina Bica a contestat la CCR constituționalitatea OU14. Cum poate intra în vigoare OUG13

Avocații Alinei Bica, inculpată în Dosarul ANRP 1, au depus o sesizare la Curtea Constituțională împotriva OUG14, ordonanța care abroga OUG13 prin care se dezincrimina mai multe fapte de corupție. Fosta șefă a DIICOT este acuzată în acel dosar de abuz în serviciu iar avocații ei au cerut CCR să constate dacă ordonanța și-a produs efecte în cele zece zile de când guvernul Grindeanu a emis-o și până când a fost anulată.

Alina Bica susține în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă și ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13.

OUG13 modifica texte de lege esentiale care reglementeaza abuzul in serviciu, prejudiciul rezultat in urma faptei comise, precum si termenul in care se poate depune un denunt.

CCR a admis sesizarea, pe care o va discuta în următoarele ședințe. Dacă OUG14 va fi declarată neconstituțională, OUG 13 nu va intra imediat în vigoare, deoarece, mai întâi, s-a dat legea de respingere a OUG13 și apoi OUG14.

Practic, OUG 13 a fost abrogată inainte să intre în vigoare OUG 14. Între timp, OUG 13 a fost respinsă prin Lege. Chiar dacă, teoretic, OUG 14 va fi declarată neconstituțională, ar reintra în vigoare o OUG 13 dar care nu a fost aprobată, ceea ce înseamnă că efectul va fi zero. Totul depinde, însă, de interpretarea Curții Constituționale.

Problema este că și acea lege care a respins OUG13 poate fi atacată la CCR. O lege care respinge o ordonanță care prevede norme de abrogare poate fi și ea atacată la CCR.

O parte din OUG 13, referitoare la chestiuni de procedură, a produs efecte juridice. Cealaltă parte urma să intre în vigoare după 10 zile, dar între timp a fost abrogată de OUG 14. Dar, chiar dacă OUG13 a fost retrasă, modificările la C.pen. își vor fi produs efectele, fiind vorba de o lege mai favorabilă inculpaților (a se vedea art. 5 alin. 2 C.pen.).

Adică, OUG 13 de modificare a legislației penale, care a fost între timp abrogată de Executiv prin OUG 14, a avut anumite pasaje care au intrat în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Aceste pasaje, care au fost în vigoare doar 5 zile (perioada 1-5 februarie, de la publicarea OUG 13 în Monitorul Oficial până la abrogarea prin OUG 14 din 5 februarie), vor afecta decisiv anumite dosare bazate în special pe denunțuri, au explicat magistrați pentru RFI.

Pasajele din OUG 13 care au intrat în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, pe 1 februarie – pasajele referitoare la reîncadrarea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese urmau să intre în vigoare pe 11 februarie – afectează în principal aşa numita ”instituţie a denunţătorului”, după cum au explicat pentru RFI magistraţi, printre care şi procurorul general al României, Augustin Lazar.

Chiar dacă, între timp, OUG 13 a fost abrogată de Guvern prin OUG 14, totuşi, efectele OUG 13 se vor resimţi în cazul unor dosare penale recente, dar, posibil, şi în cazul unor dosare mai vechi. Asta, pentru că vorbim de o ordonanţă a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial, şi care şi-a făcut parţial efectele, chiar dacă pentru numai 5 zile. În aceste condiţii, inculpaţii din dosare mai vechi, dar încă în curs de soluţionare, ar putea apela la aşa-numitul principiu al legii mai favorabile, respectiv la prevederile OUG 13 care au fost în vigoare în perioada 1-5 februarie.

Unul dintre aceste dosare este cel al Alinei Bica, avocații cerând luarea în considerare a OUG13 ca fiind lege penală mai favorabilă.

Alina Bica a fost condamnată la închisoare cu executare pentru că a acceptat să intre într-un târg al corupţiei, în favoarea unei persoane cercetate penal. O spun judecătorii instanței supreme, în dosarul în care fosta şefă a parchetului anti-mafia a primit trei ani şi şase luni de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Horia Simu. Prin aceeaşi hotărâre, care nu este definitivă, a fost condamnat şi fostul preşedinte al ANAF, Şerban Pop.

 

Add comment

Follow Me