Partidul promite!

ALDE promite ca Romania va fi cea de-a saptea putere economica a Europei. Cum vede Comisia Europeana evolutia economiei noastre

Programul economic al ALDE se numeste  „Romania – cea de-a saptea putere economica a Europei”.


Background

ALDE a promis in campania electorala pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016 urmatoarele afirmatii:

 • „Putem castiga salarii mai mari numai daca investim mai mult si producem mai eficient!”
 • „Putem oferi pensii mai mari numai daca avem locuri de munca mai multe si mai bine platite!”

In virtutea acestor doua afirmatii, ALDE a promis in campania electorala urmatorul cadru economic.

 • stabilizarea datoriei publice sub 40% din PIB
 • inflație redusă
 • deficit bugetar sub 3%
 • stabilitatea cursului de schimb
 • reducerea dobânzii de referință a BNR și al ratei dobânzii pe termen lung
 • Depășirea crizei economice (PIB 2014 l-a depășit pe cel din 2008)
 • Reduceri de taxe și impozite prin Noul Cod Fiscal, stimulative pentru mediul de afaceri

Situatia economica a Romaniei

 1. Datoria publica a Romaniei nu a depasit niciodata pragul de 40%. Cel mai ridicat nivel l-a inregistrat in anul 2014, in timpul guvernarii Ponta: 39.8%, conform datelor oferite de Eurostat.
 2. Inflatia, in Romania, este cu mult sub tinta de 2.5% stabilita de BNR. Indicele pretului de consum era, in luna septembrie 2016, la -0.57% iar CORE 2 ajustat, adica variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa (se elimina preturile administrate si cele cu o volatilitate ridicata precum legumele, fructele, ouale, combustibilii) era de 0.5%.
 3. Incepand cu anul 2013, deficitul bugetar al Romaniei nu a mai depasit pragul de 3%, respectand prevederile Tratului de la Maastricht. Comisia Europeana, insa, estimeaza ca Romania va depasi acest prag in urmatorii doi ani. Vezi mai multe detalii aici!
 4. Cursul de schimb. Leul a cunoscut o depreciere accentuata in ultimele doua luni ale anului, pe fondul evolutiilor de pe scena politica. Un euro era cotat de BNR la 4,5411 lei.
 5. ALDE mizeaza pe reducerea dobanzii de referinta a BNR si ratei dobanzii pe termen lung. Pe plan international, insa, lucrurile au inceput sa se schimbe. Rezerva Federala a SUA a ridicat a majorat, pentru prima oara in aproape un deceniu, dobanzile de interventie. Intervalul de evolutie a dobanzilor de interventie, mentinut intre 0 si 0,25% de la sfarsitul anului 2008 pentru a sustine relansarea economica dupa criza financiara, a fost majorat cu un sfert de punct (0,25%), evoluand intre 0,25% si 0,50%. Banca Centrala Europeana a anuntat la finalul lui 2016 ca va continua programul de relaxare cantitativa insa a diminuat suma lunara destinata achiziteti de obligatiuni.
 6. Ultimii 3 ani au fost marcati de o crestere succesiva a PIB-ului. Forecastul Comisiei Europene pe urmatorii doi ani arata ca PIB-ul Romaniei va fi mai mic decat cel din 2016.
 7. Despre reducerile de taxe si impozite prin Noul Cod Fiscal, stimulative pentru mediul de afaceri, Comisia Europeana anticipeaza ca impactul lor va fi mai slab decat masurile adoptate in anul 2016. Vezi mai multe detalii aici!

 

Add comment

Follow Me