Partidul promite!

De urmarit: Cui ar vrea PSD sa-i atribuie constructia spitalelor regionale promise in campanie

PSD a promis in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2016 ca, pana la 1 iulie 2017, Guvernul pe care il va sustine va finaliza studiile de prefezabilitate pentru 9 spitale, 8 regionale si unul republican. In ultimii 35 de ani, in Romania, nu s-a construit nicio unitate spitaliceasca de mare anvergura.


Partidulpromite.ro va urmari:

  1. In cat timp si cum se finalizeaza studiile de prefezabilitate si fezabilitate
  2. Atribuirea licitatiilor
  3. Gradul si modul de realizare al constructiei si al echiparii spitalelor
  4. Mecanismele de implementare a relizarii acestor spitale

Astazi, Guvernul condus de Sorin Grindeanu se bucura, deja, de o cofinantare europeana de 150 de milioane de euro fonduri europene pentru 3 spitale regionale si de o finantare nerambursabila obtinuta prin „Platforma europeana de consiliere in materie de investitii” (EIAH – European Investment Advisory Hub), parte componenta a Planului de Investitii Juncker. Costul total al celor trei spitale regionale se ridica, insa, la peste 600 de milioane de euro. Acestea sunt cuprinse in „Strategia Romaniei pentru Sectorul Sanatatii” dar si in Programul Operational Regional pentru perioada 2014–2020 si fac parte dintr-o retea strategica ce numara opt unitati de acest fel. Unitatile spitalicesti pentru care s-au alocat cate 50 de milioane de euro sunt amplasate strategic in Cluj, Craiova si Iasi, pentru a avea o arie de acoperire cat mai mare. Ele ar trebui sa fie construite, practic, in doi ani si jumatate.

Demararea procedurilor pentru aceste 3 spitale regionale a inceput sinuos si cu multe semne de intrebare. Intre semnarea acordului de parteneriat cu Comiia Europeana in timpul guvernarii Ponta (anul 2014) si anul 2016 nu s-a intamplat, practic, absolute nimic.

Achimas Cadariu primul ministru al Sanatatii din cabinetul Ciolos, voia sa-i atribuie printr-un memorandum Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.) actualizarea studiior de fezabilitate, doar ca C.N.I. in domeniul sanitar nu are experienta. In plus, nu existau termene realiste in memorandum.

Identificarea amplasamentelor a luat, de-asemenea, destul timp. Consultarile de la inceputul anului 2016 nu au adus niciun rezultat. Dupa ce Vlad Voiculescu, ministrul care l-a inlocuit la Sanatate pe Cadariu, a cerut ajutorul MAPN, amplasamentele de la Cluj si Craiova au fost identificate si transferate la Ministerul Sanatatii. Povestea terenului de la Iasi a fost cu cantec, interesele locale spunandu-si cuvantul. Intr-un final, inclusiv terenul de la Iasi a fost, la randu-i, transferat la Ministerul Sanatatii.

Primul pas hotarat pentru constructia acestor spitale s-a facut la finele anului 2016. In luna decembrie a anului trecut, Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat si un acord de servicii de consiliere cu Ministerul Sanatatii in valoare de 1,5 milioane de euro, avand ca scop facilitarea pregatirii proiectelor in vederea construirii acestor trei spitale regionale.

Cele doua parti au prevazut si reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru constructia celor 3 spitale regionale, pornind de la studiile pentru cele 8 spitale regionale si 20 de unitati judetene intocmite inca pe vremea cand ministrul Sanatatii era Eugen Nicolaescu. Costul acestor studii de fezabilitate a fost in jur de 20 de milioane de euro. Asadar, reactualizarea acestor studii nu o va mai face C.N.I.-ul, ci Banca Europeana de Investitii, o institutie cu o expertiza si credibilitate mult mai mare, in comparatie cuprima alegere, mai „romaneasca”.

Raman 3 spitale regionale din 8?

Este un mister in acest moment cum va construi PSD cele 8 spitale regionale si spitalul republican. Intrucat in campania electorala aceasta tema aproape ca nu a fost abordata, nu putem decat sa banuim, bazandu-ne, insa, pe cateva indicii foarte clare.

Asadar, BEI reactualizeaza studiile de fezabilitate DOAR pentru 3 spitale si, dupa schimbarea Guvernului, exista doua variante:

  1. Daca ar fi sa-si respecte tonul si retorica folosita in campanie, social-democratii ar putea sa opreasca acest proces si sa il transfere in sarcina Companiei Nationale de Investitii, pentru ca acest proiect sa fie unul eminamente romanesc. Un alt argument ar fi acela de a centraliza reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru toate cele 8 spitale regionale si pentru cel republican. Procesul, evident, va fi reluat insa finantarea europeana pentru cele 3 spitale regionale va fi pusa in pericol, pentru ca va fi greu de crezut ca acestea vor fi finalizate daca totul va ramane intre aspirational si birocratie. Desigur, ramane de vazut cum ar putea argument Guvernul renuntarea la un grant de 1.5 milioane de euro si la expertiza BEI in favoarea unei companii romanesti dar cu zero experienta in domeniu.
  2. PSD ar putea sa gandeasca pragmatic si sa lase BEI sa finalizeze studiile de fezabilitate, pentru a obtine nu numai expertiza, ci si un grad mai mare de credibilitate. Dupa acest proces, ar trebui sa se inceapa procedura de licitatie pentru desemnarea companiilor care vor construi unitatile spitalicesti. Iar PSD ar putea abia atunci sa introduca, din nou in scena C.N.I., care ar urma sa se ocupe de organizarea licitatiilor in locul Ministerului Sanatatii, beneficiarul de drept al fondurilor europene si al proiectelor de spitale regional. In functie de constructia bugetului – care s-ar putea sa fie orientat mai putin spre investitii si mai mult spre incurajarea consumului – Guvernul coalitiei PSD – ALDE ar putea sa se limiteze la constructia celor 3 spitale,care s-ar finaliza in 2020, in preajma urmatoarelor alegeri parlamentare. Ar fi o tema puternica de campanie.

La prima vedere, ar fi ciudat ca C.N.I. sa se ocupe de constructia de spitale. Nu are expertiza! Programele sale vizeaza constructia de sali de sport, consolidarea si reabilitarea salilor de sport construite inainte de anul 2000, construirea de bazine de inot si de patinoare artificiale, reabilitare termica, precum si construire si reabilitare de asezaminte culturale. Principalii beneficiari ai acestor programe sunt autoritățile publice locale. Modernizarea si dotarea Sectiei de Radioterapie a Spitalului Judetean Bacau este singura experienta importanta a C.N.I. in domeniul sanitar.

C.N.I. a demonstrat insa a fi, de-a lungul timpului, un vehicul transpartinic al partidelor politice prin care s-au dirijat diverse sume de bani pentru lucrari de infrastructura. Intrarea in scena a C.N.I. este, insa, argumentata de numirile care s-au facut pana la aceasta ora in administratia publica si in Guvern dar si de intentia initiala, din luna martie 2015, ca C.N.I. sa construiasca cele 3 spitale regionale.

  • C.N.I. va fi in subordinea directa a lui Sevil Shhaideh, numita vice-premier si ministru al Dezvoltarii in Executivul condus de Sorin Grindeanu.
  • La conducerea C.N.I este Manuela Irina Patrascoiu, numita de Liviu Dragnea in 2013 in fotoliul de director general si de presedinte al Consiliului de Administratie, pe vremea cand acesta a coordonat Ministerul Dezvoltarii.
  • Inspectoratul de Stat in Constructii este Paul Racovita, un alt director numit de Liviu Dragnea in anul 2013.

Add comment

Follow Me