Partidul promite!

Amnistia si gratierea, mentionate in noul raport MCV. „Ministrii sa dea exemplu in ceea ce priveste respectarea normelor de integritate”

Comisia Europeana a prezentat primul raport MCV pe anul 2017 si a aratat conditiile pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca pentru incheierea monitorizarii in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.

Acest raport priveste retrospectiv la progresele inregistrate de Romania in ultimii 10 ani si, concluzioneaza ca, in ciuda lucrurilor pozitive, viteza cu care acestea  au fost implementate nu a fost cea dorita.

Comisia a laudat activitatea DNA-ului si progresele inregstrate in lupta pentru combaterea coruptiei la nivel inalt.

Ce recomandari trebuie sa respecte Romania pentru a iesi din monitorizarea MCV:

  1. Asigurarea unui process judiciar ai transparent si mai eficient punand mai mult in valoare capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Intocmirea de rapoarte si de monitorizari impactul noilor modificari ale Codurilor Penale si Civile
  2. Infiintarea unei agentii de integritate cu responsabilitati in verificarea activelor, incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, pentru a emite decizii obligatorii in baza carora se pot adopta sanctiuni in cazul nerespectarii
  3. In baza progresului deja facut, continuarea investigatiilor profesioniste, non-partizane, cu privire la acuzatiile din zona marii coruptii
  4. Adoptarea de masuri suplimentare cu privire la prevenirea si combaterea luptei dusa impotriva coruptiei, in special cu guvernul local

In ciuda progreselor inregitrate in ultimii 10 ani, Comisia Europeana remarca faptul ca Romania a ramas in urma cu rezolvarea unor puncte cheie iar concluzia raportului nu poate fi aceea ca benchmark-urile din acest moment au fost indeplinite cu succes.

Raportul MCV a facut referire si la proiectul OUG a Guvernului Grindeanu privind amnistia si gratierea. Raportul mentioneaza faptul ca „in Parlament, la sfarsitul anului 2016, se acorda atentie unor modificari care au suscitat controverse pe motivul ca slabeau cadrul legal anticoruptie, chiar daca ele nu au fost adoptate. La 18 ianuarie 2017, Guvernul a prezentat spre consultare doua proiecte de ordonante de urgenta, una privind gratierea si una de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.” Este amintit inclusiv faptul ca, la inceputul anului 2017, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala prevederile potrivit carora persoanele condamnate pentru coruptie nu pot fi membri ai Guvernului.

In raport mai este mentionat faptul, in recomandarile sale din iulie 2013, Comisia a aratat ca se asteapta ca ministrii sa dea exemplu in ceea ce priveste respectarea normelor de integritate  si ca acelasi lucru ar trebui sa fie posibil in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie. „Acestea sunt elemente de o mare importanta pentru credibilitatea Guvernului si a Parlamentului in fata opiniei publice”, concluzioneaza raportul.

Articol in editare

Add comment

Follow Me